Nieuws
Januari 2025
THE WORD IS OUT!
Vervolgonderzoek naar samenwerking tussen organisaties in de justitiële keten en het sociale domein gehonoreerd!
Met onwijs veel plezier meld ik op deze Dag van de schuldenvrije toekomst dat mijn subsidieaanvraag voor vervolgonderzoek genaamd ‘De prijs van delinquentie’ door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (RAAK-publiekregeling) is gehonoreerd!
Dat betekent dat we vanuit het Lectoraat Werken in Justitieel Kader samen met Universiteit Leiden de komende jaren in samenwerking met een consortium van praktijkorganisaties onderzoek gaan doen naar de wijze waarop de samenwerking tussen ketenpartners in het justitieel en sociaal domein (o.a. gevangeniswezen, nazorg, schuldhulpverlening en bewindvoering) in de aanpak van schulden onder forensische cliënten kan worden versterkt.
Doel van het onderzoek is gezamenlijk de samenwerking in het (forensisch) sociaal domein in de aanpak van schulden onder forensische cliënten effectief vorm te geven en zo de begeleiding van cliënten met schulden te verbeteren, door ontwikkeling van een vernieuwde werkwijze gebaseerd op inzicht in belemmerende en werkzame factoren.
Dit gaan we doen middels verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden, waaronder observaties, interviews en focusgroepen (fase 1) en ontwikkelbijeenkomsten (fase 2) in meerdere regio's.
In vijf regio’s, waaronder de G4, gaan we aan de slag met de volgende praktijkpartners:
Regio Rotterdam: Fivoor Rotterdam en Gemeente Rotterdam
Regio Den Haag: Fivoor Den Haag en Gemeente Den Haag
Regio Alphen aan den Rijn: PI Alphen aan den Rijn en Gemeente Alphen aan den Rijn
Regio Amstel en Zaan: Regionaal Coördinatiepunt Nazorg ex-gedetineerden Kennemerland, Beaufin Bewindvoering en Exodus Amsterdam
Regio Utrecht: Stadsring, Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug, Exodus Utrecht, Gemeente Utrecht, Gemeente Amersfoort, Gemeente Zeist, Gemeente Nieuwegein
Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Fivoor en Exodus Nederland
Het onderzoek beoogt concrete handvatten op te leveren – zoals praktische handreikingen en visuele tools – ter versterking van de samenwerking rond forensische cliënten met schulden, die zullen worden vertaald naar onderwijsmateriaal voor (toekomstige) (forensisch) sociaal professionals en gedeeld met de (inter)nationale onderzoeksgemeenschap.
Alle partners enorm bedankt voor de betrokkenheid en ik zie ernaar uit dit onderzoek samen met jullie vorm te geven!
Interesse of meedoen? Laat het weten!
Veel dank ook aan Hogeschool Utrecht voor het mogelijk maken van de postdoc-regeling vanwaaruit ik deze aanvraag kon voorbereiden en aan het lectoraat Werken in Justitieel Kader voor de ruimte daarvoor.
13 t/m 17 januari 2025
Gisteren deelde ik in deze Week van de aanpak van schulden tools voor begeleiding bij schulden.
Vandaag enkele interessante actualiteiten.
Voor elke post is het kiezen wat erin te zetten om de berichten niet te lang te maken, maar deze post was het allermoeilijkst te beperken omdat er zóveel moois loopt.
Deze week beperk ik me vooral tot schulden onder forensische cliënten, maar vandaag trek ik het graag wel breder.
Dus schroom niet meer informatie te vragen, het zijn telkens slechts selecties!
Wel specifiek forensisch:
Gemeente Den Haag voerde de pilot Schuldenzorgvrij uit detentie uit in PI Alphen a/d Rijn waarbij al tijdens detentie schuldhulpverlening werd geboden.
Samen met onderzoeker Rosa Koenraadt van Universiteit Leiden evalueerde ik deze pilot.
Zie het rapport onder 'Publicaties & en interviews' > 'Vakartikelen'.
Conclusie? Hoe meer inzet hoe positiever de ervaring. Op naar verbreding dus!
Want zoals ik in het whitepaper schreef: Mooie initiatieven zijn het waard door te ontwikkelen, te verbreden en duurzaam in te zetten.
Hieraan hoop ik zelf de komende tijd ook concreet verder te mogen bijdragen, daarover morgen meer!
Ook breng ik graag twee doelgroepen voor wie schulden veel impact hebben en de aanpak complex is extra voor het voetlicht.
Niet nieuw, wel actueel.
Jongeren
Op mijn site plaatste ik onder 'Beschouwingen' een stuk over jongeren.
Jongeren zijn kwetsbaar voor financiële problemen die bovendien grote gevolgen hebben voor hun toekomst.
Bovendien kan vroegtijdige aanpak van financiële problemen onder jongeren ook bijdragen aan schuldenaanpak door te voorkomen dat ze escaleren tot complexe schulden.
Meer weten? Ik praat graag erover door.
Kijk ook vooral op: https://www.nji.nl/armoede/oorzaken-en-gevolgen-van-geldzorgen-bij-jongeren
Meer weten over hulpverlening aan jongeren? https://www.nvvk.nl/schuldhulp-jongeren
Ondernemers
De teneur ‘werken moet lonen’ is o.a. onder het nieuwe kabinet levendiger dan ooit.
Steeds meer werkenden (overigens niet alleen zzp’ers) hebben structureel te weinig inkomsten ten opzichte van de uitgaven.
Dan kun je hulpverlenen wat je wilt, maar gaat dit geen oplossing zijn, omdat er sprake is van structurele scheefgroei.
Hierbij zijn zzp’ers – mede als gevolg van aangescherpte regelgeving en minder vangnet qua sociale zekerheid – extra kwetsbaar.
Meer weten? https://www.nvvk.nl/ons-werkveld/schuldhulp-ondernemers (kijk ook vooral naar de linkjes eronder van o.a. Schouders Eronder en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG))
In het kader van schuldpreventie ontwikkelt de VNG mooie actiekaarten rond life events zoals – passend bij deze twee thema’s – ‘ik word 18’, ‘ik word werkloos’, ‘ik start met ondernemen’ en ‘ik stop met ondernemen’. https://vng.nl/artikelen/schulden-preventie
Cliffhanger: Binnenkort verschijnt er ook één rond het life event ‘ik kom uit detentie’!
Blijf interessante ontwikkelingen volgen via 'Interessante links'.
Morgen de Dag van de schuldenvrije toekomst. Dan werp ik graag een blik op mooie mijlpalen de komende tijd. Tot dan!
-
Vandaag in de week van de schulden: Handige informatie en tools rond (begeleiding bij) schuldenproblematiek!
Gisteren deelde ik een whitepaper met de kern van wat we tot nu toe weten over schuldenproblematiek en in bredere zin multiproblematiek onder forensische cliënten.
Handreiking en tools
Vandaag wijs ik jullie allereerst graag nog op de handreiking die ik recent ontwikkelde. Al eerder hier gedeeld, maar zeker nog even de moeite waard om in deze week voor het voetlicht te brengen. Zie 'Praktische tools'.
Deze handreiking bevat nog verdere toegankelijke achtergrondinformatie over financiële problemen onder forensische cliënten en belemmeringen in de begeleiding daarbij en gaat in op de implicaties van deze kennis voor uitvoering, beleid en bestuur en bevat twee concrete tools, een praktische wegwijzer voor begeleidend professionals en een handige actietool voor (gemeentelijke) beleidsmedewerkers (handreiking ook verkrijgbaar als boekje op A5-formaat en tools los verkrijgbaar als posters of bureauversie).
Notitieblok
Daarnaast is een notitieblok ontwikkeld met registratieformulieren dat begeleidend professionals kunnen gebruiken om de financiële situatie van cliënten systematisch in kaart te brengen en structureel te monitoren, en cliënten systematisch te begeleiden ten aanzien van financiën. Het registratieformulier – nu nog primair gericht op reclasseringswerkers maar ook zeker breder te gebruiken – bevat vragen rond de financiële situatie van de cliënt, eventueel aanwezige schulden, aanwezige en/of benodigde hulp bij financiën en reclasseringsspecifiek maar ook zeker breder op te nemen voor registratie: over financiën op te nemen informatie in bijvoorbeeld de RISC, advies- en evaluatierapporten en toezichtplannen
Meer tools? Zie 'Praktische tools'.
Trainingen
Graag draag ik bij aan professionalisering rond begeleiding bij schulden door het geven van presentaties, lezingen, workshops en trainingen. Nodig me vooral uit wanneer je denkt dat dit kan bijdragen voor jou en je team!
Meer informatie? Zie 'Trainingen en lezingen'.
Overige handvatten
Ken je daarnaast deze tools van het lectoraat Schulden en Incasso al?
- https://schuldenenincasso.nl/zorgen-over-geld-praten-helpt/
- https://schuldenenincasso.nl/geldloket-samen-gezond/
En kijk vooral verder hier: https://schuldenenincasso.nl/search/?_sft_content-types=werkwijzer
Deze week ontvangen onder meer alle reclasseringslocaties in het land bijgevoegd pakketje.
Stuur me vooral een bericht als jij ook materialen wilt ontvangen, vragen hebt of meer informatie wilt!
Morgen hoop ik enkele interessante initiatieven en ontwikkelingen onder jullie aandacht te brengen. Tot dan!
-
Het is de Week van de aanpak van schulden!
In aanloop naar de Dag van de schuldenvrije toekomst aanstaande donderdag besteed ik deze week elke dag aan schuldenproblematiek.
Vandaag wil ik beginnen door jullie als vertrekpunt voor de rest van de week mee te nemen in wat we al weten over dit onderwerp en dit in een breder kader te plaatsen.
Dus allereerst: Wat zien we als het gaat om schuldenproblematiek, specifiek onder mensen die in aanraking komen met justitie?
Schulden komen veel voor onder forensische cliënten, hangen sterk samen met andere problemen, hebben grote impact op het leven en kunnen leiden tot steeds toenemende problemen op meerdere leefgebieden. Daarmee hebben schulden ook invloed op het werk van (forensisch) sociale professionals.
Het aanpakken van schulden is, zeker onder deze doelgroep, niet eenvoudig. Cliënten ervaren veel belemmeringen in de aanpak van schulden, onder meer omdat de toegang tot hen in de praktijk als gevolg van al dan niet formele toelatingseisen beperkt is. Ook professionals ervaren vaak veel belemmeringen in het begeleiden van cliënten met schulden. Zo missen ze soms kennis en expertise om deze groep te begeleiden bij schulden en weten ze niet altijd hoe ze hun eigen rol zo goed mogelijk kunnen invullen en naar wie ze kunnen doorverwijzen. Ook ontbreekt adequate samenwerking rond forensische cliënten met schulden.
Meer weten? Kijk vooral verder op deze website!
En vervolgens: Wat leert dit ons?
Mijn onderzoek heeft me gebracht tot enkele kernconstateringen over multiproblematiek onder en bestaans(on)zekerheid van forensische cliënten in bredere zin. Drie van deze constateringen heb ik uitgewerkt in een whitepaper (op basis van een uitwerking van de kern van de bevindingen over dit onderwerp tot nu toe) en aan elk van deze constateringen heb ik een toekomstrichting gekoppeld. Klik op deze button om de whitepaper te lezen!
Herken je deze constateringen en word je ook enthousiast van het je inzetten voor deze toekomstrichtingen? Ik hoor het heel graag!
Morgen hoop ik enkele interessante ontwikkelingen rond schuldenproblematiek onder jullie aandacht te brengen. Tot dan!
-
Volgende week de Week van de aanpak van schulden – naar de Dag van de schuldenvrije toekomst!
Volgende week is de Week van de aanpak van schulden in aanloop naar de Dag van de schuldenvrije toekomst aanstaande donderdag 16 januari!
Elk jaar staat de derde donderdag van januari in het teken van schuldenproblematiek (onder meer onder forensische cliënten). Dit initiatief is voorgekomen uit mijn promotieonderzoek dat liet zien dat schulden veel voorkomen onder forensische cliënten, sterk samenhangen met andere problemen, grote impact hebben op het leven en kunnen leiden tot steeds toenemende problemen op meerdere leefgebieden. Daarmee hebben schulden ook invloed op het werk van (forensisch) sociale professionals.
In aanloop naar deze dag wordt elke dag op verschillende manieren en via verschillende kanalen aandacht besteed aan schuldenproblematiek. Zo besteden diverse praktijkorganisaties binnen hun teams en op hun intranetten en social media (extra) aandacht aan het onderwerp. Daarnaast vinden er verschillende acties en activiteiten plaats gericht op dit thema. Zelf besteed ik komende week elke dag aandacht aan dit onderwerp door:
- jullie onder meer mee te nemen in wat we al weten over dit onderwerp en dit in een breder kader te plaatsen (maandag)
- interessante ontwikkelingen onder de aandacht te brengen (dinsdag)
- handige informatie en tools met jullie te delen (woensdag)
- jullie te wijzen op mooie lopende en nieuwe initiatieven (donderdag)
- elke dag een poll-vraag te stellen waarvan ik na de Dag van de schuldenvrije toekomst zal laten zien hoe er is gestemd (vrijdag)
Ik zie uit naar een inspirerende week, mooie gesprekken over dit onderwerp en samen verder ontwikkelen in het begeleiden van cliënten ten aanzien van dit belangrijke leefgebied!
November 2024
Gercoline gaf de afgelopen maanden meerdere presentaties over schuldenproblematiek onder forensische cliënten. Zo deelde ze haar kennis met Movisie en het NJi en bij één van de Nederlandse rechtbanken. Ook interesse in een presentatie van Gercoline? Vraag gerust naar de mogelijkheden!
Daarnaast zijn er diverse nieuwe tools beschikbaar! Zo kun je gebruik maken van de handreiking voor begeleiding van forensische cliënten, een praktische wegwijzer voor uitvoerend professionals en een actietool voor beleidsmedewerkers. Ook is er notitieblok dat kan worden gebruikt bij het registreren van de financiële situatie en daarbij benodigde hulp te bestellen.
En las je de whitepaper over bestaanszekerheid voor forensische cliënten al?
Oktober 2024
Er zijn nieuwe kamervragen gesteld ter opvolging van de motie die Hülya Kat en Don Ceder vorig jaar indienden voor verbetering van schuldhulp aan (ex-)gedetineerden!
Maart 2024
Gercoline van Beek nam samen met collega Vivian den Hartogh op donderdag 21 maart deel aan het rondetafelgesprek van de commissie SZW in de Tweede Kamer over de initiatiefnota van Hülya Kat (D66) over meer tijd, aandacht en bescherming bij bewind. De position paper die zij samen met Rosanne Oomkens schreven hier te lezen en het debat is terug te kijken via Debat Direct.
Januari 2024
Gercoline werd op deze iconische plek gefilmd door film- en documentairemaakster Inge Guffens (www.ingeguffens.nl) naar aanleiding van de aan haar onderzoek naar schulden onder delinquenten toegekende Tilburg University Impact Award!
Het eindresultaat (met wellicht een enkele behind the scenes toelichting...) volgt, voor nu hierbij vast een voorproefje!
Januari 2024
18 januari: Vandaag is de Dag van de schuldenvrije toekomst!
Vorig jaar 19 januari vond het symposium ‘Schulden onder delinquenten’ plaats. Daarbij werd met een kwinkslag de jaarlijkse ‘dag van de schulden’ gelanceerd waarop we binnen het forensisch sociaal domein aandacht hebben voor schuldenaanpak onder delinquenten.
Tijdens het symposium werd de dag heel terecht direct tot ‘dag van het oplossen van de schulden’ hernoemd. Maar zullen we dan meteen nog een tikkeltje ambitieuzer zijn en ons doel in de naam laten resoneren, namelijk het overbodig maken van deze dag omdat een schuldenvrije toekomst niet meer onmogelijk is?!
Deze dag – die we elke 3e donderdag in januari houden – blikken we terug op ontwikkelingen in de schuldenaanpak afgelopen jaar en vooruit naar ontwikkelingen en te zetten stappen komend jaar.
Wat bracht 2023 ons in de schuldenaanpak?
3 highlights:
- Tijdens het symposium lanceerden we deze website als kennisbank rond dit onderwerp. Hierop is o.a. de prachtige getekende samenvatting te vinden (gemaakt door Jeannet van der Krol). Welke ontwikkelingen zie jij deze terugkijkend?
- De ontwikkelde training binnen de Reclasseringsacademie die reclasseringswerkers handvatten biedt voor begeleiding bij schulden, ‘Wegwijs in schulden’, is positief ontvangen; op naar nog veel mooie trainingsrondes!
- Interesse vanuit media en politiek. Zo ben ikzelf in landelijke geschreven media en op radio en tv geïnterviewd, zijn er kamervragen gesteld, is er een motie ingediend en zijn er werkbezoeken door politici afgelegd.
En als bonus een prachtige 4e:
- Het onderzoek werd genomineerd voor een impactprijs!
(meer info over deze ontwikkelingen elders op deze site)
Dit zijn natuurlijk mooie ontwikkelingen, maar het onderzoek liet zien dat meer stappen nodig zijn.
Ook hier 3 highlights:
- Vervolgonderzoek -in voorbereiding- zal zich richten op versterking van samenwerking rond delinquenten met schulden vanuit justitiële keten samen met sociaal domein.
- Binnen de drie Nederlandse reclasseringsorganisaties is een groep enthousiaste collega’s uit verschillende functiegroepen bezig met het onderwerp schulden. Zij onderzoeken welke stappen binnen de reclassering en in samenwerking met ketenpartners de komende tijd kunnen worden gezet. Meer volgt!
- Samen met Paul Otter verken ik wat er al in en vanuit detentie kan worden gedaan in de schuldenaanpak onder delinquenten.
Oké, ook hier een 4e als bonus:
- Binnenkort zullen enkele praktische tools worden gelanceerd. Dit betreft onder meer een praktische routekaart die forensisch sociaal professionals (in opleiding) helpt om cliënten met schulden te begeleiden.
Meer informatie, ook over verdere ontwikkelingen, volgt binnenkort!
Interesse om hierover door te praten of wellicht een rol te spelen? Neem vooral contact op!
Wat zijn jouw highlights? En wat is jouw wens voor het komende jaar in de schuldenaanpak (onder delinquenten)?
Ik ben benieuwd waar we volgend jaar 16 januari staan en zie uit naar mooie ontwikkelingen!
Januari 2024
AANKONDIGING!
Op het symposium 'Schulden onder delinquenten' op 19 januari 2023 is de traditie gestart elke 3e donderdag van januari aandacht te besteden aan de aanpak van schulden. Meer nieuws over de invulling van deze dag op donderdag 18 januari 2024 volgt binnenkort... Houd de communicatie in de gaten!
December 2023
Gercoline bedankt alle samenwerkingspartners heel hartelijk voor de warme contacten het afgelopen jaar en wenst iedereen fijne dagen! Op naar mooie nieuwe initiatieven in 2024!
December 2023
Gercoline reageerde bij RTL Nieuws (RTL4) in EditieNL op het bericht dat de gemeente Helmond schulden van jongeren gaat overnemen om criminaliteit tegen te gaan.
December 2023
Gercoline is lid van de dit jaar opgerichte Wetenschappelijke Adviesraad Purpose.
November 2023
Gercoline is prijswinnaar bij de Tilburg University Impact Awards 2023!
Juli 2023
D66-kamerlid Hülya Kat en CU-kamerlid Don Ceder dienden een motie in over de knelpunten in schuldhulpverlening inventariseren met het veld.
Motie 24515-703
Juli 2023
In het commissiedebat over armoede- en schuldenbeleid van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 5 juli leverde D66-kamerlid Hülya Kat een bijdrage mede gebaseerd op onderzoek van Gercoline naar schulden onder delinquenten.
Bijdrage op 00.04.20, reactie minister Schouten op 3.23.00
Maart 2023
Gercoline is genomineerd als Onderzoeker van het Jaar!
Deze nominatie is op voordracht van het lectorenteam van het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht.
Gercoline over deze nominatie:
"Ik ben enorm verrast door en vereerd met deze nominatie! Voor mij is dit al een prachtig resultaat dat het onderwerp waarvoor ik me de afgelopen jaren heb ingezet en de komende jaren hoop te blijven inzetten verdient. En breder nog, ik denk dat ons prachtige sociale domein, het werkveld, de professionals die daarin werken en vooral de mensen voor wie zij zich inzetten dat verdienen. Daarom zie ik deze nominatie ook zeker als een nominatie van het onderzoek en onderwijs in het sociale domein en van de bredere inzet van onderzoekers en docenten hierbinnen."
Maart 2023
Er zijn kamervragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek van Gercoline.
Januari 2023
Op 19 januari vond het symposium 'Schulden onder delinquenten' plaats op Hogeschool Utrecht naar aanleiding van het onderzoek van Gercoline. Het symposium was goed bezocht door onder meer onderzoekers, docenten, studenten, professionals, beleidsmedewerkers en managers uit het brede forensische en sociale domein.
Vanuit verschillende perspectieven werd teruggeblikt op wat de resultaten van het onderzoek betekenen voor praktijk, beleid, onderwijs en onderzoek. Ook werd vooruitgeblikt op de volgende stappen die nodig zijn gegeven de bevindingen. Tijdens en rondom het symposium vonden al veel uitwisselingen plaats. Dit smaakte dan ook zeker naar meer!
Januari 2023
Gercoline was aanwezig in NPO radio 1-programma Villa VdB om te vertellen over haar onderzoek naar schulden onder delinquenten.
Januari 2023
Dagblad Trouw besteedde uitgebreid aandacht aan het onderzoek van Gercoline naar schulden onder delinquenten.